Bayer en Monsanto kent iedereen, zeker nu de Duitsers uit Leverkusen toestemming lijken te krijgen voor de overname van de Amerikanen. Bij het grote publiek is veel minder bekend dat Nederland een enorme speler is op de wereldmarkt van zaadveredeling en daarmee een groot deel van de foodtrends bepalen. Van de 10 bedrijven wereldwijd, komt de helft uit Nederland. Vaak zijn het familiebedrijven zoals Rijk Zwaan uit De Lier, het grootste zaadveredelingsbedrijf uit Nederland. De Westlanders horen bij de vijf grootste groentezaadbedrijven ter wereld en had afgelopen jaar een marktaandeel van 8%. Anders dan Bayer en Monsanto houden de Nederlanders zich enkel bezig met zaadveredeling en niet met het ontwikkelen van bestrijdingsmiddelen. Kantoor in Berlijn sinds de Wasserbombe-crisis Het bedrijf veredelt ruim 25 soorten groenten, zoals sla, tomaat, komkommer, paprika en meloenen. “Grote kans dat je op de groenteafdeling van je supermarkt onze producten aantreft, ook al merk je dat niet. We t..

Share

Niet alleen in Nederland is de donorwet een heikel thema, ook Duitsland worstelt ermee. Meer dan 10.000 mensen staan op de wachtlijst, tegen 797 orgaandonaties afgelopen jaar. Reden voor de minister van Volksgezondheid Jens Spahn om mensen op te roepen om orgaandonor te worden. Steeds minder mensen in Duitsland zijn bereid om orgaandonor te zijn. De 797 orgaandonaties van vorig jaar is volgens de Deutsche Stiftung Organtransplantation (DSO) een dieptepunt. De roep dat er iets moet gebeuren klinkt steeds luider en daarbij wordt ook gekeken naar voorbeelden uit buurlanden zoals Nederland. Voor- en tegenstanders Nederlandse donorwet Zeker nu de nieuwe wet is ingevoerd waarbij iedereen donor is, tenzij je aangeeft dit niet te willen. “Dat is de ideale regeling vanuit het medische perspectief en de vele ernstig zieke mensen op de wachtlijst”, zegt voorzitter Frank Ulrich Montgomery van de artsenvereniging tegen Der Spiegel. En zorg-woordvoerder Karl Lauterbach van de SPD is het daarmee ee..

Share

Na de uitbundig gevierde Hanzedagen afgelopen jaar in Kampen, is het feest nu op 21 en 22 juni in het Noord-Duitse Rostock. Dat kan natuurlijk niet zonder een afvaardiging uit Oost-Nederland. De Internationale Hanzedagen vormen een bijzonder fenomeen met allerlei verschillende invalshoeken. Cultuur, muziek, historie, nostalgie en scheepvaart zijn de elementen die in de hele stad terugkomen, elk jaar in een andere Hanzestad. Het Hanzestedenverbond bestaat uit zo’n 200 steden in 16 landen rondom de Noordzee en de Oostzee. Na Kampen strijkt het circus dit jaar neer in Rostock. Uiteraard vertrekt er vanuit Oost-Nederland ook een delegatie naar Noordoost-Duitsland. Zij focussen zich vooral op de aloude handelsrelatie die vandaag de dag nog absoluut relevant is. Economische delegatie uit Oost-Nederland Er gaan tegen de 30 ondernemers en bestuurders vanuit Oost-Nederland naar Duitsland. Ze onderzoeken de marktkansen in Rostock voor deelnemende bedrijven. De provincie Overijssel wil vanuit ..

Share

Voor Nederland mag Duitsland de belangrijkste handelspartner zijn, verder naar het oosten gaat er in Centraal- en Oost-Europa een hele andere wereld open. Dat is een markt met 250 miljoen mensen en een groeiende middenklasse met toenemende koopkracht. Het is een van de redenen waarom de Kamer van Koophandel (KvK) samen met RVO.nl op woensdag 13 juni de miniconferentie Marktuitbreiding richting Centraal- en Oost-Europa houdt. Judith de Bruijn adviseert namens de KvK ondernemers bij deze stap en organiseert Road2Central and Eastern Europe voor ondernemers in Nieuwegein om in korte tijd meer te weten te komen over de zakelijke kansen in Hongarije, Polen, Roemenië, Oekraïne en Rusland. Er is een focus op de sectoren Agrifood, Logistiek/Transport, Life Sciences & Health en Water en het thema Circulaire Economie. Ervaring in Duitsland helpt in Centraal- en Oost-Europa Wie komen er? Onze doelgroep bestaat uit mkb’ers die al exporteren, meestal in eerste instantie in omliggende landen. Dat m..

Share

Treinverbindingen binnen een land, dat lukt wel. Maar een lijn doortrekken over de grens? Dat levert al van problemen op, meldden al verschillende deskundigen op Duitslandnieuws zoals Vincent Wever (OV Magazine), verkeerskundige Cor van der Meijden en FNV-bestuurder Wilco Veldhorst. Projectgroep Eurekarail wil daar wat aan doen. Een provincie als Limburg heeft te maken met twee buurlanden en heeft daardoor dubbel zoveel vervoersproblemen. Een reden om vanuit de provincie de projectgroep Eurekarail op te richten. Het Ministerie van IenW, de provincie Noord-Brabant maar ook de Duitse vervoersautoriteiten hebben zich erbij aangesloten en is er steun vanuit de Europese Unie. Mike Lücker geeft als programmamanager van EurekaRail leiding aan het team. Grens werkt beperkend Wat was de druppel die de emmer deed overlopen dat men dacht: en nu moeten we EurekaRail oprichten? De ambitie om Zuid- Nederland beter bereikbaar te maken komt onder andere uit het coalitieakkoord van de provincie Limbu..

Share

De Euregio bestaat 60 jaar en dus brouwen de Finne Brauerei uit Münster en de Stanislaus Brewskovitch uit Enschede samen een grensoverschrijdend craftbier. Het initiatief hiervoor komt van de gemeente Enschede. “Werken en leven aan de andere kant van de Duits-Nederlandse grens zou al lang vanzelfsprekend moeten zijn. Jonge ondernemers zoals deze twee brouwers dragen die boodschap mooi uit”, zegt Peter Schildkamp, projectleider Duitsland bij de gemeente Enschede tegen Westfälische Nachrichten. Samen met Euregio-directeur Christoph Almering en de beide brouwers proefde hij onlangs voor het eerst het zogenaamde ‘Europa-Bier’. Enschede heeft eigen Duitsland-agenda Voor het grote publiek zal het bier pas tijdens de Tolle Woche uit te proberen zijn, dat is komende september een speciale week in Enschede waar de Nederlands-Duitse betrekkingen worden gevierd. Ook in Münster komt de Golden Ale op de tap. De Nederlandse en Duitse brouwers hebben samen een recept uitgedacht. “Zo groot zijn de s..

Share

Vandaag het vierde deel uit mijn opsomming ‘Met een Duitse bril op ziet Nederland er fantastisch uit‘. Dat begon met Dat wij Nederlanders zo lekker losjes zijn is niet altijd leuk voor Duitsers. Daarop volgde de vraag of we betere dienstverleners zijn en vond ik dat een beetje polderen Duitsland goed zou kunnen helpen. Vandaag gaat het om onze nieuwsgierigheid. Ik schreef: Het heeft er ook mee te maken dat Nederlanders vaak nieuwsgierig zijn naar wat er buiten het land gebeurt. Je moet ook wel met zo’n klein landje dat voor de helft onder de zeespiegel ligt. We lachen misschien altijd om die ene oom die altijd weer de nieuwste gadget koopt, maar onze ‘Innovationsfreude‘ zorgt er wel voor dat ontzettend veel dingen wel erg gladjes, digitaal en eenvoudig werken. Nieuwsgierig naar alles wat nieuw is Die ene oom uit de familie met z’n nieuwste gadgets, zo ben ik de Nederlanders wel gaan zien sinds ik in Duitsland woon. Is er een modegrill, komt er een nieuw apparaatje, horen we een nieu..

Share

Impulse Info Systems uit Oldenzaal is in Nederland marktleider als het gaat om het maken van software voor bijvoorbeeld gehandicaptenzorg. Het gaat dan om producten zoals cliëntenportals en een digitaal patiëntendossier. Het bedrijf gaat inmiddels in samenwerking met NederCare en VIR e-Care Solutions onder de nieuwe naam Avinty verder. Adjunct-directeur Dennis Blanken is in Duitsland samen met collega en software-expert Marjolein van Wetten op pad om ook Duitse zorginstellingen ervan te overtuigen om met hen in zee te gaan. Die gesprekken voeren ze onder andere in Berlijn op de ConhIT, de beurs voor ehealth. “In de Nederlandse zorg duurt het al lang voordat je een product verkocht krijgt, in Duitsland gaat het nog langzamer.” Toch ziet het bedrijf uit Twente veel mogelijkheden in Duitsland, vertelt Blanken. “Je ziet een aantal ontwikkelingen op gang komen die we in Nederland al hebben meegemaakt. Denk daarbij aan het afbouwen van ‘bedden’. De trend verschuift in Duitsland ook naar am..

Share

De Grote Boze Wolf, een bijna mythisch dier dat al eeuwen zeer tot de verbeelding spreekt. Hij verslond niet alleen Roodkapje, het dier was een geduchte vijand voor herders en de boeren. Zo’n 170 jaar geleden ‘won’ de mens de strijd en verdween de wolf uit Duitsland. Inmiddels is het roofdier terug en vermeerdert zich snel. In 2000 werden de eerste welpjes in het wild geboren, nu schatten experts het aantal op zo’n 150 tot 200 wolven, verdeeld over 60 tot 80 roedels. Een roedel bestaat doorgaans uit tussen de 3 en 11 wolven. Enkele tientallen einzelgänger trekken als eenling door Duitsland, verder zijn er zo’n 20 wolvenparen. Het aantal moet geschat worden, want het dier laat zich nauwelijks zien. Het Bundesamt für Naturschutz (BfN) en de Dokumentations- und Beratungsstelle des Bundes zum Wolf (DBBW) kunnen toch redelijk precies schatten hoeveel dieren er zijn, aan de hand van pootafdrukken, het vinden van uitwerpselen en het plaatsen van fotovallen. Uit deze cijfers blijkt dat het a..

Share

Geen land in Europa vergrijst zo snel als Duitsland. En wereldwijd is de situatie enkel in Japan nog ernstiger. Binnen één generatie zal elke 15e Duitser afhankelijk zijn van zorg. Nu telt Duitsland 1,5 miljoen mensen met dementie, in 2050 zal dat naar verwachting verdubbeld zijn naar 3 miljoen. De ouderenzorg staat voor enorme uitdagingen. Nu is er een tekort aan 20.000 verpleegkundigen. Het nieuwe Duitse kabinet heeft geld vrijgemaakt voor 8.000 extra mensen. Dat is veel te weinig, de situatie is om te huilen, schrijft deze commentator in Süddeutsche Zeitung. “Dat is net een halve verpleegkundige per verpleeghuis.” Belangstelling voor innovatieve ouderenzorg De Duitse zorg staat voor grote uitdagingen en daardoor wordt steeds vaker gekeken naar hoe buurlanden als Nederland deze problemen aanpakken. Deze studiereis van dit voorjaar wordt aangeprezen met lovende woorden. “In Nederland worden steeds weer innovatieve projecten in de zorg voor dementerenden ontwikkeld. Daarom kan men te..

Share